top of page
Søg
jearungby

Hvorfor er mavesyre vigtigt


Af speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme. Jeanne A. Rungby,  info@rungbyclinic.com

                                                                     

Hvad er refluks:

Refluks, også kaldet gastroesophageal reflukssygdom (GERD) er en tilstand, som både praktiserende læger og ørelæger ser ganske hyppigt i daglig praksis. Man ser knap så mange med refluks på hospitalsafdelingerne og da er patienten som oftest indlagt af andre årsager.


Refluks skyldes tilbageløb af mavesyre i spiserør, struben, svælg, mund, bihuler sågar ørerne og i det hele taget de øvre luftveje, som starter ved næsen. Gentagen eller kronisk påvirkning af slimhinder, som ikke er dertil indrettet, med mavesyre, som har lav pH (meget sur), skaber en lang række gener i de  øvre luftveje. Der opstår irritation og hævelse af slimhinderne, øget slim og den naturlige bakterieflora ændres.

De typiske symptomer, set fra ØNH perspektiv, er følgende: Tør hoste specielt om natten, rømmetendens, en følelse af en klump i halsen, angst for cancer, fejlsynkning, hæshed, undertiden - men langt fra reglen – halsbrænd, sure opstød og brystsmerter. Hertil kommer brænden og svien i mund og tunge, kroniskslim i næse og bihuler, dårlig ånde, hyppige infektioner i øvre luftveje og mellemøret. Tandlægerne vil nok tilføje parodontose.


Refluks kan opdeles i to kategorier.


Åben refluks, som giver svien i halsen og brystsmerter, der kan forveksles med symptomerne på en blodprop/iltmangel i hjertet. Hvis patienten drikker et glas koldt vand, som skyller syren væk fra spiserøret, opstår der umiddelbar lindring. Denne kan skyldes overspisning, overvægt og graviditet.


Den stille (skjulte) refluks, der som oftest skyldes et mavemundsbrok eller en svag mellemgulvsmuskel, er sværere at diagnosticere, idet patienterne oftest benægter (min personlige erfaring) halsbrænd og sure opstød. Den er lidt hyppigere hos kvinder end mænd. Det er nødvendigt at foretage kikkertundersøgelse af svælg , spiserør og mavesæk, mest for at udelukke mavesår og cancer. Ørelægerne i Danmark foretager første del af dette arbejde ved laryngoskopi med et skop ført ind gennem næsen. Kronisk refluksgener viser sig ved en løs, klumpagtig hævelse af området imellem spiserørs åbningen og struben. Undertiden ses tillige vandig hævelse af stemmelæber (medfører hæshed) og slimhinderne ovenfor (rømmetendens). I cavum oris ses ofte belægninger på tungen og gullig misfarvning af de bagerste tyggetænder.

 

Hvad fik vi fortalt?

Vi fik fortalt, at refluks skyldes for meget mavesyre. Og at behandlingen derfor handlede om at nedsætte mængden af og pH i mavesyre. At vi derfor burde starte behandling med proptonpumpehæmmere, PPI, som nedsætter mængden og surhedsgraden af mavesyren.


DET ER FORKERT, AT REFLUKS SKYLDES FOR MEGET MAVESYRE.

Jeg ville ønske, at jeg havde lært dette tidligere i min karriere!


Refluks skyldes for lidt mavesyre.


Hvordan kan det nu hænge sammen?


Når vi spiser skal produktionen af mavesyre naturligt øges. Herved falder pH i mavesækken. Dette udløser lukning af den nedre spiserørs lukkemuskel, dvs nederst i spiserøret, således at mavesyren ikke løber baglæns. Denne lukkemuskel, som kaldes LES, er styret af pH i mavesækken. Hvis mavesyren ikke er tilstrækkelig sur vil LES ikke lukke ordentligt, idet LES fungerer som en ventil mellem mavesækken og spiserøret.  Dette kan føre til, at mavesyre lækker op i spiserøret, hvilket forårsager de nævnte refluksgener.




Illustration nr. 1 (fra kilde nr. 1)


Hvorfor er mavesyre vigtig?


Mavesyre, primært bestående af saltsyre (HCl), spiller en afgørende rolle i kroppens fordøjelses- og sundhedsprocesser. Her er nogle af de vigtigste funktioner og grunde til, at mavesyre er essentiel:

1. Proteinfordøjelse

  • Aktivering af Enzymer: Mavesyren aktiverer enzymer som pepsin, der er nødvendige for nedbrydning af proteiner til mindre peptider og aminosyrer. Uden tilstrækkelig mavesyre kan proteinfordøjelsen blive ineffektiv, hvilket kan føre til proteinmangel.

2. Næringsstofabsorption

  • Vitaminer og Mineraler: Mavesyre er nødvendig for at frigive og absorbere visse vitaminer og mineraler, såsom vitamin B12, jern, calcium og magnesium. For eksempel kræver absorptionen af B12 en tilstrækkelig mængde syre til at frigive det fra mad.

3. Beskyttelse mod Mikrober

  • Sterilisering: Mavesyren fungerer som en barriere mod skadelige mikroorganismer, der kan komme ind i fordøjelsessystemet gennem mad og drikke. Den lave pH hjælper med at dræbe bakterier, virus og parasitter, hvilket reducerer risikoen for infektioner.

4. Fordøjelsessignalering

  • Hormonal Regulering: Mavesyre stimulerer frigivelsen af hormoner som sekretin og cholecystokinin, der er vigtige for reguleringen af fordøjelsen. Disse hormoner hjælper med at signalere bugspytkirtlen til at frigive enzymer og galde, som er nødvendige for nedbrydning af mad.

5. Fordøjelsessystemets Funktionalitet

  • Optimal pH: Mavesyren opretholder det optimale pH-niveau i mavesækken, hvilket er nødvendigt for effektiv fordøjelse. Uden tilstrækkelig syre kan der opstå ubalancer, hvilket kan føre til problemer som oppustethed, gas og ubehag.

6. Forebyggelse af Sygdomme

  • Sammenhæng med Kroniske Tilstande: Der er evidens for, at lav mavesyre kan være forbundet med en række kroniske sygdomme, såsom autoimmune lidelser, allergier og fordøjelsesproblemer. At sikre tilstrækkelig mavesyre kan derfor spille en rolle i at forebygge sådanne tilstande.

7. Indflydelse på Tarmflora

  • Sund Bakteriebalance (mikrobiomet): Mavesyren hjælper med at opretholde en sund balance af bakterier i tarmen ved at begrænse væksten af skadelige bakterier og understøtte væksten af gavnlige bakterier.

Mavesyre er derfor ikke kun vigtig for fordøjelsen, men også for at beskytte kroppen mod infektioner, sikre optimal næringsstofoptagelse og regulere hele fordøjelsessystemet. Uden tilstrækkelig mavesyre kan mange sundhedsproblemer opstå, hvilket understreger dens betydning for generel velvære.

 

Hvorfor er behandling med protonpumpehæmmere (PPI) et stort problem?


  • Problemer med syreundertrykkelse: Syrepumpehæmmende lægemidler er bredt overforbrugte, ofte misforståede, og knyttet til forskellige kroniske sundhedsproblemer på grund af misforståelsen om, at syre refluks skyldes for meget mavesyre.

  • Sundhedsrisici: Langvarig brug af protonpumpehæmmere (PPI'er) og lignende medicin kan føre til alvorlige bivirkninger, herunder øget dødelighed, hjertebegivenheder, nyre- og leversygdomme, infektioner og demens (se kilder)

  • Kroniske tilstande: Lav mavesyre er forbundet med flere kroniske sygdomme, herunder allergier, astma og fordøjelsesproblemer. Mange patienter ser forbedringer, når deres mavesyre-niveauer normaliseres.

  • Årsager til syre refluks: Syre refluks er ofte knyttet til en mangel på mavesyre snarere end et overskud. Bidragende faktorer inkluderer aldring, kostvaner, autoimmune tilstande og visse medicin.

  • Naturlig behandling: Strategier til at håndtere syre refluks og lav mavesyre inkluderer kostændringer, livsstilsjusteringer og genopretning af mavesyreproduktion uden medicin.

  • Medicinsk oversigt: Det medicinske samfund har i høj grad overset vigtigheden af mavesyre og prioriteret lægemiddelforbrug over evidensbaserede behandlinger.

  • Ændrede perspektiver: Efterhånden som bevidstheden om risiciene ved PPI'er vokser, er der en bevægelse mod at søge sikrere, naturlige alternativer til behandling af syre refluks og relaterede tilstande.

·      Protonpumpehæmmere er afhængighedsskabende på grund af reboundeffekten. Dette betyder i praksis at refluks øges kraftigt ved ophør, hvilket udløser smerter, hvorfor afvænning er vanskelig og skal foregå gradvist.

 

Hvornår forværres refluks?


1. Aldring

Med alderen falder produktionen af mavesyre ofte. Personer over 60 år oplever ofte en betydelig reduktion i mavesyreproduktionen, hvilket kan bidrage til syre refluks. Dette kan også gøre det vanskeligere for kroppen at absorbere næringsstoffer som B12 og mineraler.

3. Kost og Livsstil

Visse fødevarer og livsstilsvalg kan bidrage til syre refluks, herunder:

  • Sukker og kulhydrater fra især højt bearbejdede fødevarer, hvedebrød og pasta bør minimeres, idet de nærer de ”forkerte” gasproducerende bakterier i tarmen, der giver retrograd tryk på mavesækken. Også sodavand og slik er ”no go”.

  • Koffeinholdige drikke: Som kaffe og sodavand kan irritere mavesækken. Kaffe har dog også fordele, så løsningen er at begrænse mængden af kaffe til morgen og formiddag.

  • Chokolade: Indeholder stoffer, der kan slappe af LES. Mørk chokolade har dog andre positive helbredsmæssige virkninger. Løsningen er at undgå chokolade om aftenen inden sengetid.

  • Alkohol: Kan både irritere mavesækken og afslappe LES. Alkohol dræber desuden bifidobakterierne i tarmen og ændrer derved mikrobiomet.

  • Store måltider: Kan skabe tryk på maven og presse syre op i spiserøret.


4. Fysiske Tryk

Ved hiatus hernia, hvor en del af maven buler op gennem diafragma, kan øget tryk på LES og fremme refluks. Dette er særligt almindeligt hos ældre og kvinder der har født.


5. Autoimmune Tilstande

Visse autoimmune sygdomme kan påvirke de celler, der producerer mavesyre, hvilket resulterer i lavere niveauer af syre og dermed øget risiko for refluks.


6. Medicin

Nogle præparater kan også slappe af LES eller påvirke mavesyreproduktionen. Disse inkluderer:

  • Muskelafslappende midler: Bruges til at behandle astma og andre tilstande.

  • Blodtryksmedicin: Som calciumkanalblokkere.

  • Benzodiazepiner (sovepiller): Brugt til angst og søvnproblemer.


7. Helicobakter Pylori Infektion

Denne bakterie kan forårsage betændelse i mavesækken og påvirke produktionen af mavesyre negativt. Der er dog en del problemer med behandlingen af H. pylori, idet behandlingen (antibiotika) ødelægger tarmens microbiom, som så forværrer refluks. Det tager et års tid at genopbygge microbiomet med de rette probiotika. Nogle mener at H. Pylori kommer fordi de trives bedre når pH ikke er lav nok. Så det diskuteres om denne bakterie overhovedet skal behandles.


8. Energi Behov

Produktion af mavesyre kræver energi, og personer med mitochondriel dysfunktion, ofte set i kroniske sygdomme, kan have nedsat evne til at producere tilstrækkelig mavesyre. Mitochondrierne er cellernes energi generator.


9. Stress

Stress kan påvirke fordøjelsessystemet og bidrage til nedsat mavesyreproduktion samt forværre symptomerne på refluks.


Sammenfatning

Syre refluks er et komplekst problem, der ofte skyldes en kombination af lav mavesyre, livsstilsfaktorer, medicin og fysiske tilstande. Behandling af refluks kræver ofte en helhedsorienteret tilgang, der adresserer de underliggende årsager.

 

Hvorledes behandles refluks.

 

1. Kostændringer

  • Undgå Triggerfødevarer: Identificer og undgå fødevarer, der udløser symptomer, som f.eks. hvedebrød, pasta, sukker, chokolade, koffein, alkohol og visse typer af krydret mad.

  • Små, Hyppige Måltider: Spis mindre portioner oftere for at reducere trykket på maven. Undgå dog at spise om natten og inden liggende stilling.

  • Fibre: Indtagelse af kostfibre kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen. Fødevarer som frugt, grøntsager, hørfrø og chiafrø er gode fiberkilder.

  • Keto-diæt (kød, æg, grønne grønsager, lav kulhydrat og sukker) har god virkning på mitochondriel dysfunktion og til forbedring af microbiomet.


2. Livsstilsændringer

  • Vægttab: Hvis du er overvægtig, kan vægttab reducere trykket på maven og forbedre symptomerne.

  • Sæt sengen på skrå. Hæv hovedgærdets ende med 12 – 15 cm.  Det er en simpel måde til at hjælpe med at forhindre syre refluks om natten.



Illustration nr. 2. (fra kilde nr. 1.)

  • Undgå at ligge efter Spisning: Vent mindst 2-3 timer efter at have spist, før du lægger dig ned. Undgå at spise om natten.


3. Naturlige Kosttilskud

  • Aloe Vera Saft: Kan have en beroligende effekt på spiserøret og maven.

·       Vitamin A, vitamin D, vitamin C, zink, gurkemeje er kendt for at hjælpe med at hele beskadiget slimhinder i fordøjelsessystemet.

  • Ginger (Ingefær): Kan hjælpe med at reducere betændelse og forbedre fordøjelsen. Det kan indtages som te eller i madlavning.

  • Æblecidereddike: Nogle mennesker finder lindring ved at indtage en spiseskefuld blandet med vand før måltider, men dette virker ikke for alle.

  • Bitre fødevarer 5 minutter før et måltid vil øge syreproduktionen (berberisthe, gentian eller artemisia i begrænsede mængder)


4. Urtemedicin

  • Kamille: Kamillete kan hjælpe med at berolige mave og spiserør.

  • Lakridsekstrakt: Kan hjælpe med at beskytte mavesækken og reducere inflammation.

  • Slippery Elm: Denne urt kan skabe en beskyttende barriere i maven og spiserøret.


5. Stresshåndtering

  • Afslapningsmetoder: Teknikker som meditation, yoga og dyb vejrtrækning kan hjælpe med at reducere stress, som kan forværre symptomerne.


6. Regelmæssig Motion

  • Mild Motion: Regelmæssig, mild motion kan hjælpe med fordøjelsen og reducere vægten, men undgå intens træning lige efter måltider.


7. Probiotika

  • Fermenterede Fødevarer: Indtagelse af fødevarer som yoghurt, kefir og sauerkraut kan hjælpe med at opretholde en sund tarmflora, som er vigtig for fordøjelsen o immunforsvaret.


8. Væske

  • Tilstrækkeligt Væskeindtag: At drikke nok vand kan hjælpe med fordøjelsen, men undgå at drikke store mængder under måltiderne, da det kan fortynde mavesyren. I tilfælde af verificeret hiatushernie kan det anbefales patienten at have et glas vand stående på sengebordet. Patienten kan med fordel tage en lille tår vand i løbet af natten, til at skylle syren væk fra pharynx og esophagus.


Kilder: Hver kilde herunder indeholder dokumentation for påstande i dette indlæg.


1.        Refluks:

2.        Microbiom:

3.        Probiotika:

4.        Keto-diæt:

157 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page