top of page

Retten i Quebec indleder et gruppesøgsmål mod YouTubes COVID-relaterede indholdscensur

19. maj 2024

Retssagen, ledet af videobloggeren Éloïse Boies, hævder, at YouTube krænkede ytringsfriheden i henhold til charteret om menneskerettigheder og friheder ved at censurere COVID-relateret indhold.

Retten i Quebec indleder et gruppesøgsmål mod YouTubes COVID-relaterede indholdscensur
Et gruppesøgsmål mod YouTubes censur af COVID-æraens tale på platformen har fået lov til at fortsætte i Canada.

Den primære sagsøger i sagen, som nu er blevet grønt oplyst af Quebec Superior Court, er YouTuber Éloïse Boies, mens sagen anklager Googles videoplatform for at censurere oplysninger om vacciner, pandemien og selve virussen.

Boies, der driver kanalen "Élo Wants to Know", udtaler i retssagen, at tre af hendes videoer blev fjernet af YouTube (en af ​​de censurerede videoer handlede om ... censur) for angiveligt at have overtrådt webstedets politikker omkring medicinsk desinformation og modsigelse af World Health Organisationer og lokale sundhedsmyndigheders COVID-fortællinger om tiden.

Indholdsskaberen hævder dog, at beslutningerne repræsenterede ulovlig og bevidst undertrykkelse af ytringsfriheden. I februar afslørede Boies, at ud over at få slettet videoer, mærkede censuren hende også som en "antivaxxer" og en "konspirationsteoretiker", hvilket fik hende til at miste kontrakter.

Dokumentationen citerer Charter of Human Rights and Freedoms som det dokument, YouTube overtrådte, mens retssagens status for gruppesøgsmål stammer fra det, herunder enhver enkeltperson eller juridisk enhed i Quebec, hvis videoer om COVID blev censureret, eller som blev forhindret i at se sådanne videoer fra midten af ​​marts 2020 og frem.

Google på den anden side hævder, at det ikke er forpligtet til at respektere charteret om menneskerettigheder og friheder, og derfor ikke kan holdes ansvarlig for beslutninger om at censurere indhold, som det ikke godkender – eller som giganten formulerede det, give plads til videoer "uanset deres indhold".

Men da højesteretsdommer Lukasz Granosik bekendtgjorde sin afgørelse, bemærkede han, at ytringsfrihed "ikke kun betyder ytringsfrihed, men også frihed til offentliggørelse og skabelsesfrihed."

Dommeren understregede den betydning, som Canadas højesteret tillægger garanteret ytringsfrihed som en vigtig byggesten i et demokratisk samfund, og konkluderede, at "Hvis (Google) udfører censur ved at forhindre visse mennesker i at poste videoer og forhindrer andre mennesker i at se disse samme videoer, hindrer det dermed idéernes frie cirkulation og udsætter sig selv for at skulle forsvare sine måder at gøre tingene på.”

Google blev beordret til at stoppe med at censurere indhold, fordi det er i modstrid med sundhedsmyndigheder, WHO eller regeringer, betale 1.000 USD i kompensation og 1.000 USD i straferstatning til hver af sagens sagsøgere, samt "yderligere kompensation fastsat ved lov siden indgivelsen af anmodning om tilladelse til at iværksætte kollektive søgsmål i henhold til rettens afgørelse."

Hvad angår dem, der blev forhindret i at få adgang til indhold, vil afgørelsen om erstatning blive genstand for en fremtidig høring.
bottom of page