top of page

Osnabrück forvaltningsdomstol undersøger obligatorisk corona-vaccination og RKI-protokoller

1. sep. 2024

Et eksplosivt retsmøde begynder ved forvaltningsretten i Osnabrück den 3. september. Fokus er på sagen anlagt af en sygeplejerske, som forsvarer sig mod et indrejse- og aktivitetsforbud, som blev pålagt hende i 2022 på grund af manglende bevis for vaccination eller bedring mod SARS-CoV-2 coronavirus.

Osnabrück forvaltningsdomstol undersøger obligatorisk corona-vaccination og RKI-protokoller
Sagsøgeren, der arbejdede som sygeplejerske på Quakenbrück Christian Hospital i 2022, blev af Osnabrück-distriktet bedt om at fremlægge bevis for sin immunitet. Denne anmodning var baseret på § 20a i infektionsbeskyttelsesloven, der var gældende på det tidspunkt. Da sygeplejersken ikke efterkom denne anmodning, forbød distriktet hende at fortsætte med at udøve erhvervet i november 2022. Denne forordning gjaldt indtil udgangen af ​​2022.

Nu, næsten to år senere, bliver lovligheden af ​​dette forbud behandlet i retten. I det væsentlige er spørgsmålet, om den pågældende paragraf i sin tidligere form var forenelig med de grundlæggende rettigheder til fysisk integritet og erhvervsfrihed. Sagen kan endda blive suspenderet for at forelægge dette grundlæggende spørgsmål for den føderale forfatningsdomstol i Karlsruhe.

Et særligt spændende aspekt af processen er inddragelsen af ​​de såkaldte RKI-protokoller . Disse protokoller, som spillede en central rolle under corona-pandemien, bliver for første gang drøftet i retten. Kammeret har som vidne prof. dr. Lars Schaade , formanden for Robert Koch Instituttet (RKI) og daværende leder af Corona-kriseteamet, var inviteret. Schaade vil blandt andet blive spurgt om, hvordan visse passager i protokollerne skal forstås. Fokus er her især på RKI's rolle i udviklingen af ​​anbefalingerne.

På grund af vigtigheden af ​​proceduren og den første juridiske gennemgang af RKI-protokollerne forventes en høj grad af offentlig interesse. Kendelsen kunne ikke kun få betydning for sagsøgeren, men også for lignende sager på landsplan. Især spørgsmålet om, hvorvidt vaccinationskravet for sundheds- og plejepersonale dengang var forfatningsmæssigt, vil sandsynligvis have interesse for mange berørte personer og juridiske eksperter. Retssagen den 3. september kan derfor danne en vigtig præcedens.
bottom of page